dilluns, 7 de desembre de 2009

10 raons per a escollir programari lliure en l'educació

  1. Contribueix a formar persones lliures, independents, crítiques i autònomes. Aporta capacitat d'elecció a les persones, afavorint els processos crítics i la independència en la presa de decisions, tots ells valors fonamentals del nostre sistema educatiu.

  2. Permet ensenyar amb eines adaptades a la realitat de l'alumnat. Les eines obertes poden ser traduïdes a qualsevol llengua, incorporar ajudes tècniques a la discapacitat o personalitzar-se per a atendre necessitats específiques de cada tipus d'alumne.

  3. Crea una Comunitat de Coneixement Compartit. En compartir coneixements i eines educatives entre alumnes, docents, centres i fins i tot diferents comunitats autònomes o països, estem facilitant la reutilització d'estratègies educatives d'èxit, i afavorint una educació assentada sobre valors com la comunitat, la compartició de coneixement i la creació en equip.

  4. Fomenta la independència de les persones per a escollir les eines del futur. El Programari Lliure promou un model tecnològic obert, sense limitacions a la investigació o a l'ús de la tecnologia, permetent a tothom dissenyar el nostre propi futur tecnològic.

  5. Evoluciona ràpidament i permet una eficaç solució dels problemes. En les tecnologies obertes, els cicles de detecció i solució d'errors, així com els processos de millora, són molt més ràpids quan es disposa d'accés obert al codi font. I, alhora, les modificacions poden ser incorporades de forma immediata i sense cost.

  6. Una solució madura, amb experiències d'èxit en l'entorn educatiu espanyol. Les experiències de GNU/Linex a Extremadura i de Guadalinex a Andalusia són referents a nivell mundial d'aplicació de tecnologies en educació. I ambdues amb Programari Lliure. També destacables són les experiències de Linkat a Catalunya, Molinux a Castella-La Manxa, MAX a Madrid, Lliurex al País Valencià, Servidors Educatius a Navarra, Medusa a les Canàries...

  7. Permet estalviar costos en la implantació, el manteniment i la gestió dels centres educatius gràcies al tipus de llicències que posseeix. Les llicències obertes permeten copiar les solucions en tants equips com calgui, compartir les solucions entre comunitats autònomes, abaratir les actualitzacions i manteniment, afavorint la col·laboració i la reutilització... aconseguint així importants estalvis posats de manifest en experiències anteriors.

  8. Facilita que els alumnes disposin a casa seva de les mateixes eines educatives que utilitzen al seu centre, de forma 100% legal. Sortir de l'escola i estudiar a casa, a la biblioteca o a qualsevol altre lloc amb les mateixes eines educatives, només és possible si estan disponibles de forma oberta i gratuïta en qualsevol àmbit.

  9. Garanteix la seguretat. És el programari més segur. Dificulta els atacs externs i la incidència de virus o troians.

  10. Potencia la innovació de productes i serveis a través d'empreses locals. Permet a les empreses locals ofertar productes i serveis adaptats a les necessitats de les comunitats educatives, contribuint així al desenvolupament del sector tecnològic més proper.

En definitiva, el Programari Lliure és un model educatiu en si mateix; lliure, democràtic, sostenible i tecnològicament competitiu, i l'opció ideal per a l'ús de la tecnologia a l'aula.

“De les decisions que es prenguin avui, dependrà com s'eduquin tecnològicament els nostres fills”, comenta Miguel Jaque, director gerent de CENATIC.

“El programari lliure i de fonts obertes es defensa amb raons objectives, i no només d'àmbit tecnològic, sinó també social i cultural. Les tecnologies obertes són un model educatiu que contribueixen a formar a persones lliures, independents, crítiques i autònomes, capaces en el futur d'escollir la seva opció tecnològica”.Traduït de 10 razones para el uso de Software de Fuentes Abiertas en la Educación (CENATIC)