dimecres, 15 de febrer de 2012

LibreOffice 3.5: "el millor paquet ofimàtic lliure de tots els temps"


Berlín, 14 de febrer de 2012 - The Document Foundation anuncia el LibreOffice 3.5, la tercera versió del millor paquet ofimàtic lliure de tots els temps, que mostra als usuaris finals les millores derivades de l'estratègia de desenvolupament adoptada des del setembre de 2010. El LibreOffice 3.5 deriva de l'esforç combinat de programadors professionals a temps complet (el grup més gran de programadors de l'OpenOffice.org) i programadors voluntaris, coordinats pel Comitè de Direcció
d'Enginyeria.

Durant 18 mesos, una mitjana de 80 desenvolupadors cada mes han proporcionat un total de més de trenta mil modificacions en el codi, tot introduint noves i interessants característiques:

* Writer

- Un nou corrector gramatical incorporat per a l'anglès i altres idiomes.
- Característiques tipogràfiques millorades per tal de crear documents d'aspecte professional, incloent una millor representació de l'ela geminada en català.
- Una nova finestra de recompte de paraules interactiva que actualitza les dades en temps real.
- Una nova interfície d'usuari per a capçaleres, peus, i salts de pàgina.

* Impress / Draw

- Millor importació de formes personalitzades i Smart Art en els PPT/PPTX.
- Possibilitat d'incloure paletes de color i multimèdia en els documents ODF.
- Millores en la consola de presentació.
- Nous finals de línia per als diagrames.
- Filtre d'importació de documents Microsoft Visio.

* Calc

- Suport per a 10.000 fulls.
- Un nou sistema d'entrada de dades multilínia.
- Noves funcions del Calc que s'ajusten a l'especificació ODF OpenFormula.
- Millor rendiment en importar fitxers d'altres paquets ofimàtics.
- Selecció múltiple en el filtre automàtic.
- Nombre il·limitat de regles en el format condicional.

* Base

- Un nou controlador nadiu de PostgreSQL integrat.

A més, per primera vegada en la història del LibreOffice, s'han activat les comprovacions en línia, que informen als usuaris si hi ha una nova versió disponible.

"Hem heretat un codi que té 15 anys d'antiguitat on no s'implementaven noves característiques i alguns problemes no es solucionaven per tal d'evitar problemes i això, amb el temps, s'ha acabat convertint en un deute tècnic molt gran", diu Caolán McNamara, programador senior de RedHat i un dels fundadors i directors de The Document Foundation.
"Teníem dues opcions: una estratègia conservadora per tal de contentar a tots els usuaris, deixant el codi tal i com està, sense fer gaires modificacions; i una estratègia més agressiva per renovar el codi i implementar noves característiques, que ha provocat certa inestabilitat a curt termini, però que també està convertint el codi en un producte completament nou i millorat de manera substancial: el LibreOffice 3.5, el millor paquet ofimàtic lliure".

"En 16 mesos hem aconseguit uns resultats increïbles", comenta Michael Meeks, Enginyer Distingit de SUSE, que és també un dels fundadors i director de TDF. "Amb gairebé 300 nous desenvolupadors al projecte, atrets per una llicència més lliure, la falta d'assignació de drets d'autor i un entorn amigable. A més a més de les característiques visibles, han traduït centenars de milers de comentaris en alemany, eliminat milers de línies de codi que no s'utilitzen (fins i tot biblioteques senceres) i una sèrie creixent de tests automàtics. Tot i que encara tenim feina per fer, els usuaris (que en alguns casos s'han queixat de l'estabilitat del programari, ja que no coneixen el deute tècnic contra el que estem lluitant) es poden beneficiar d'un LibreOffice 3.5 molt més net, més eficient i ric".

El LibreOffice 3.5 és la primera versió on es reconeix les contribucions de comunitats i associacions locals com ALTA a Brasil.
Addicionalment, The Document Foundation reconeix de manera oficial aquests voluntaris que han posat tant d'esforç en la versió 3.5 amb un certificat. TDF vol formar un ecosistema global, obert i divers on les empreses, associacions, comunitats locals i voluntaris comparteixin l'objectiu de desenvolupar el millor paquet ofimàtic lliure mai creat.

The Document Foundation convida a tots els usuaris avançats a instal·lar el LibreOffice 3.5 i que els usuaris més conservadors continuïn utilitzant la branca LibreOffice 3.4. Recomanem als usuaris corporatius que despleguin el LibreOffice amb el suport de professionals i empreses que puguin assistir en la migració, formació dels usuaris i manteniment. The Document Foundation ben aviat proporcionarà una llista d'organitzacions certificades que poden realitzar aquests serveis professionals.

El LibreOffice 3.5 està disponible des de: http://www.libreoffice.org/download.

Les noves característiques i millores estan descrites a la pàgina web específica:
http://www.libreoffice.org/download/3-5-new-features-and-fixes/.